Zacusca de ghebe, fara sare

Ingrediente:

1 kg ceapa
4 kg ghebe
2 kg gogosari
3 kg rosii
1/2kg morcovi
ulei, piper,
ardei iute (optional)

Mod de preparare:

Ghebele se curata, se spala in mai multe ape, apoi se fierb un sfert de ora in apa. Ghebele se fierb intotdeauna in apa inainte de a prepara mancare din ele, altfel sunt laxative. Apa in care am fiert ghebe se arunca. Gogosarii se coc si se curata de coaja si de seminte.  Se dau prin masina de tocat ghebele, ardeiul morcovul si rosiile.
  Ceapa se da prin masina de tocat (cu sita mare) si se pune la prajit in 300-400ml ulei.  Cand devine translucida se adauga morcovul, ardeiul si cand se inmoaie putin se adauga rosiile. Se fierb pana se ingroasa, apoi se adauga si ghebele. Se fierbe pana se ridica uleiul deasupra si se adauga piperul si eventual un ardei iute pentru a-i da un gust mai placut si usor picant.
Se mai tine 5 minute pe foc, dupa care se pune fierbinte in borcane cu filet, care se inchid imediat cu capace si se pun un cuptor, la foc mic inca o ora. Se stinge focul si se lasa in cuptor pana a doa zi. Pregatita dupa aceasta reteta, zacusca de ghebe tine pana in primavara urmatoare.
In caz ca nu-i suficient de colorata se mai adauga putina pasta de tomate. 
 

Niciun comentariu: